Yüzlerce kasa bulundu! Enkazdan çıkarılan mücevherler ne olacak? İşte cevap
Merkez üssü Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından 10 ilde yıkım meydana geldi. Binlerce canımızın hayatını kaybettiği depremden sonra geriye kalan eşyaların ne olacağı, fırsatçılara karşı mücevherlerin nasıl korunacağı merak konusu oldu. Enkazdan çıkarılan mücevherler ne olacak? İşte cevap…
GARANTİLİ
Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen deprem 10 ilde etkili oldu. Depremde yıkılan binalara giden arama kurtarma ekipleri, depremzedelerin evlerinde bulundurdukları para ve ziynet eşyalarının da teminatı oldu. Depremin ilk gününden bu yana hayat kurtarmak için çalışan gruplar, depremzedelerin para ve ziynet eşyalarını enkazdan çıkararak güvenlik birimlerine teslim ediyor.
1 YIL İÇİNDE ALINACAK
Bilezik, küpe ve kıymetli taşlar bir yıl içinde sahipleri tarafından alınmadığı takdirde hazineye intikal eder.
YÜZLERCE ÇELİK KASA VE TEDAVİSİ BULUNACAK
‘En güvenli yer’ olarak konutlarda saklanan biblolar, bu niyetin risklerini de gözler önüne serdi. Enkazın altında para ve mücevherler kaldı. Enkaz altında yüzlerce çelik kasa ve mücevher bulundu. Enkazdan ziynet eşyaları çıkarılırken tutanak tutulur. Bölge halkının meskenlerinde tuttuğu birikimler enkazdan çıkarılırken tutanak tutularak güvenliğe teslim ediliyor. Züccaciyelerinin enkaz altında olduğunu belirterek polise başvuranların ifadelerine göre, bulunan ziynet eşyaları karşılaştırılarak sahiplerine teslim edildi.
KAYIT OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; Enkaz altında kalan çok sayıda depremzedenin eşyalarının savcı ve polis gözetiminde yapılması can güvenliği açısından değerli. Mücevherlerin enkaz altında kaldığı, polise başvuranların ifadeleri ile buluntuların karşılaştırılarak teslimatların yapıldığı belirtilirken, ülke genelindeki fiziki altınların bankalarda altın hesaplarına dönüşmeye başladığı belirtildi. Bir vatandaş, “Altınlarım bankanın kasasındaydı. Ancak kasalara konduğunda herhangi bir ifade alınmıyor. Dolayısıyla olası bir depremde ‘Benim bu kadar altınım var’ diye bankadan bir şey talep edemem” dedi. O kasada’. Altınımı da altın hesabına çevirdim. Şimdi belge bende, içim rahat.” terimini kullandı. Bu durum ‘yastık kılıflarının kayıt altına alınması’ çabasının değerini de ortaya koymuştur.